Mjesto božanske ljepote

Onog dana kada mi je Rustovo otkrilo svoje čari dobila sam svoje parče raja na zemlji. Sigurnu luku koja ušuška svaki moj nemir. Otišla sam tamo prvi put sa prijateljicom. Vijugavim putem stigli smo do sela Čelobrdo i jednog od najljepših vidika na kom je ruski oficir Jegor, a kasnije i monah u manastiru Praskvica, za deset godina izgradio kameni put. I to jednom rukom. Došao je na na pomenuto mjesto da pronađe mir zbog nestanka njegove kćeri, čiju čast je branio i u dvoboju sa nesuđenim zetom izgubio lijevu ruku. Pronašao je svoje izgubljeno čedo kada je došla prerušena u mladog sveštenika, u želi da bude blizu oca i sve do smrti nije otkrila svoj identitet ni njemu, niti svijetu. Od tuge se Jegor razbolio te se uskoro i pridružio svom djetetu. Kameni put koji spaja Čelobrdo i Miločer je nazvan po njemu. Jegorov put.

Razumijem Jegora zašto je odabrao baš ovo mjesto za iscjeljivanje ranjene duše. Tu čovjek najlakše ćuti i liječi i najslabiju ćeliju bića.

Ostatak puta vodio je kroz predivan šumski predio. Gotovo sam mogla da zamislim vile koje se skrivaju iza tek otvorenih cvijetova, ostavljajući obrise na kapima rose i zbunjujući putnike namjernike.

,,Čuj, ako ne uspijemo pronaći to mjesto, neću se začuditi. Izgleda kao da je s neba spušteno na zemlju!” pokušavala je prijateljica da mi objasni čudesnost manastira Rustovo. Kad smo konačno stigli shvatila sam šta je pod tim mislila. Od puta kojim smo došli, pa do samog kamenog zida kojim je opasano manastirsko zdanje vodila nas je kamena staza pored koje su pohranjeni ostaci paštrovskih sinova koji su su stradali od ruke mađarskog kralja Ludviga. Kamene ploče su nijemo svjedoče o krvavom događaju od kojeg se Paštrovići ni dan danas nisu oporavili. Kasnije sam saznala  da je cijelo manastirsko zdanje zapravo izgrađeno na masovnoj grobnici nesrećnih Paštrovića koji su pogubljeni na prevaru, u jednom dahu.

  1. na temeljima stare crkve podignut je manastir presvete Bogorodice, čijom blagošću odiše cijelo mjesto. Ušuškan u drveće četinara skriva čuda koja su me na prvi susret osvojila toliko snažno da im se i dan danas vraćam.

Znate, crkve i manastiri  gotovo uvijek odišu nekom svečanom ozbiljnošću. Osim kada se u njima začuje djetinja cika koju niko ne želi obuzdati. Ovo mjesto nije bilo ni nalik nijednom drugom manastiru u koji sam kročila. Na vratima nas je dočekala nasmijana sestra : ,,Pomaže Bog!”, ,,Bog ti pomog’o!”, te prođosmo kroz vrata koja su skrivala pravi mali raj. Bašta nalična onoj iz bajki, oslikani kamen i drvo na prostoru gdje se gosti služe, mali kaktusi posađeni u oslikanim konzervama, ručni radovi, knjige, ljekovite trave, čajevi, melemi, pa i začini bez kojih danas svoju kuhinju ne bih mogla zamisliti. Stekla sam utisak da je svaki pedalj ovog mjesta protkan najposvećenijom mogućom ljubavlju i sa radošću ukrašen.

Ušli smo u manastir i poklonili se ikonama. Tamjan pomiješan sa mirisom ljekovitih trava načinio je neobičan spoj opojnih mirisa kakav još nigdje osjetila nisam. Ako dovoljno dugo ne govoriš odvešće te u jedno stanje najsličnije ugodnom i apsolutnom miru. Vrijeme na nekoliko trenutaka prestane da postoji i nisi siguran da li si tu tek par minuta ili nekoliko sati.

U glavnoj prostoriji nas je dočekalo nešto što ni dan danas ne umijem sebi da objasnim. Dvije ikone, po predanjima obe čudotvorne. Pred blagim likom Bogorodice Iverske, ujedno najljepšim njenim prikazom kojeg  sam imala priliku da vidim, mole se majke bezdjetne. One kojima je utroba jalova, koja poroda ne daje. Na hiljade žena je prolilo suze očaja zbog svoje uklete sudbile i molile su Majku Božiju da tu sudbinu izmjene. Da konačno čuju plač novorođenčeta i da ga nježnim zagrljajem i poljupcima umire. Kažu da se Bogorodica nad mnogima smilovala te da su žene javljale kako su konačno zanijele i vraćale su se da zahvale na daru koje su dobile.Produžili smo u noviju crkvu izgrađenu 2006. od drveta. Crkva je posvećena ruskoj carskoj porodici Romanovih. U pedprostoru glavne prostorije nalaze se tri lobanje. Na moje pitanje kome su pripadale, dobila sam odgovor da su to tri paštrovske glave nesrećno nastradale u masovnom pokolju. Jedna od tri je bila dječja.

Niz ikonu su se lagano slivale kapljice miomirisa. Blagost, vanvremena ljepota lika Majke Božije i miris koji u čovjeka unese mir i neku divnu pomirenost sa svim. Da će sve biti po volji Božijoj i na način koji je za njega najbolji. Predanje kaže da je jedan vojnik ikonu probio kopljem i da je iz nje potekla krv. Sama ikona je replika orginala, ali to ne umanjuje njena blagotvorna svojstva na sve one koji se pred njom poklone i dotaknu je usnama. Duh Majke Božije bira kroz šta će djelovati, a nema sumnje da je njime prožeto cijelo ovo mjesto.

Drugo čudo ovog manastira je ikona Blagouhani cvijet koja potiče iz 14. Vijeka. Na prvi pogled jedva je vidljiv obris Majke Božije kako drži malog Isusa. Predanje kaže da je jedan ikonopisac kupio na tržnici dvije daske za koje su mu rekli da su dijelovi stare ikone. Kad je došao kući, sastavio ih je u idealnu cjelinu. Lik Bogorodice je vremenom počeo sam da se pojavljuje. Svaki put kada odem u Rustovo zagledam ovu ikonu. I vidim da je slika jasnija.

Ostavši nasamo sa dvije ikone da se u miru pomolim, počela sam da plačem. Navala emocija i čišćenje duše kroz bistre suze je došla sasvim neočekivano. Kao talas niotkud koji te potpuno osvoji. Isto se desilo gotovo sa svima koje sam u Rustovo odvela.

Nakon obilaska sestra nas je ugostila kolačima, sokom i kafom. Sjedili smo u miru i tišini pokušavajući da shvatimo šta smo opravo doživjeli. Nikome nije bilo lako da napusti ugodni osjećaj mira i sveprisutnosti duha Majke Božije i da se vrati kući i ustaljenom ritmu. Ipak, posjeta se završila i krenuli smo nazad. Pri odlasku sam se okrenula da još jednom pogledam i upijem sliku ovog nevjerovatnog mjesta.

Okupano crvenom svjetlošću Sunca na zalasku Rustovo je bilo nestvarno. Toliko da nisam htjela da trepnem.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: