Roman “U inat svima”

“Dan u kojem ćeš poželjeti da vratiš vrijeme, sjedneš i slušaš, možda i nije tako daleko kao što misliš. A vrijeme je najveći prevrtljivac života, vjeruj mi.“

Nije ovo samo tkanje od riječi izvezenih da dočara jedno davno prošlo vrijeme. Ovo je krvopis gena, prkos, nepripadanje, počupano korjenje, ljubav kakva se samo u pjesmama može naći. Suze i bol, voljenje u svakoj ćeliji i Boga i samo jedne žene, neprihvatanje prizemnih izgovora i suprotstavljanje prema svemu što je došlo iz uskih shvatanja.

Ovo je priča o Branku Strahimiru Škarici, svešteniku i pjesniku sa početka 20.vijeka, mom pradjedu. Umjesto uvoda u knjigu, dijelim sjajan prikaz divne žene, književnice Dušice Labović, koja je na najbolji način dočarala radnju i emociju koju ova knjiga nosi.

OD ZABORAVA, SPAŠENO

U INAT SVIMA, Tatjana Kuljača

Dirljivo, pustolovno, melodramatično… Držite maramice pored jastuka 🙂

Kada se strasti smire, ponestane suza a korijeni počnu da stežu grlo, rađa se ono što se naziva umjetničkim djelom. Kad se još uključi vrhunska tehnika romanopisca, duh filosofa i prkos ženskog srca koje srasta sa nemirima straha od zaborava, apstrahuje se veoma čitka, pitka i kristalna slika. U njoj možete pronaći ljubav, bol, hrabrost, rizik, nemoćnost, surovu realnost ali i samu istinsku vjeru u Boga ili Spas (kako već hoćete).

Knjiga Tatjane Kuljače U INAT SVIMA, prati tri linije emocionalnog prožimanja: liniju snage ljubavi, upornosti sjećanja i neraskidive veze. Realna dešavanja u životu njenog pradjede Branka Strahimira Škarice, sjećanja njenog djede Milana i spašavanje od zaborava nje same. 

Napisana vrhunskom terminologijom jezika naših balkanskih predaka, jezikom čistog naivnog srca u vrijeme kada su komšije jedni druge pozdravljali uz poštovanje a ulice mirisale jabukama i svježe izoranom zemljom, U INAT SVIMA vraća na početak dvadesetog vijeka onoliko aktuelno koliko bi to bilo moguće da čitamo pisca baš iz tog vremena. 
Ukrašena predivnim stihovima očaravajuće duše snažnog muškarca koji je zarad ljubavi stupio protiv vlasti, crkve i porodice, ova priča nas oblači u novi poredak kojem čak i savremenici još nisu postali dolični. 
Uobličena najdubljim mislima njegovih potomaka ova priča nije puštena u zaborav… 

Iskreno oduševljena, dirnuta i pomalo ponovo na Balkan ljuta 🙂
Dušica Labović 

Knjigu možete poručiti putem e-mail-a kuljacatatjana@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: