Iskra

(Roman u nastavcima)


Odavno strpljivo čuči i čeka… priča o Iskri, u nastavcima, koja se upravo priča. Odlučila sam da je objavljujem baš ovdje, dio po dio. Nadam se da će vam se dopasti 🙂

Ako volite priče u kojima se prepliću tajne, pokidane krvne veze, namjerne slučajnosti, zvuk potpetica na kamenu ulica Firence i potpuno neočekivane obrte jedne priče, onda me pratite…

I dio

Oluja me pratila na putu do kuće. Vozila sam polako, potpuno koncentrisana na cestu, jedva vidljivu. Talasi na jezeru, dosezali su do polovine kolovoza. Imala sam osjećaj da će me voda progutati. A i baš sam odabrala pravi put! Skrenula sam misli sa sutrašnjeg puta i prekretnice za koju sam bila sasvim sigurna da će nas gurnuti u neku krajnost. Ili ćemo se Marko i ja vratiti na staro, ili će da krene svako svojim putem. Obe krajnosti su bile rješenje koje bi donijelo olakšanje.

Nakon toliko godina braka moja osjećanja prema Marku su prerasla u rutinu i naviku. Voljela sam supruga na neki sviknut način. Proveli smo dobar dio života zajedno. Znali smo kako dišemo. Mada, iz navike, prestali smo da osluškujemo, a samim tim i da vidimo. Puštali smo se da dišemo u odvojenim svijetovima. Odgovaralo nam je tako. Nekako, oboje smo odbijali da prihvatimo činjenicu da možemo lako pustiti jedno drugo. Svako bi krenuo svojim putem, ne osvrćući se. A nije da se nismo voljeli. Jesmo, i to snažno. Prožimajuće. Onako kako ti se učini da nikada neće izgubiti na snazi. Samo što je ta snažna ljubav vremenom ostala zarobljena na video kasetama koje smo, nekada, zajedno gledali na godišnjicu braka. Kasnije sam ih gledala sama. A onda sam i ja prestala.

Dok sam grabila poznatim putem ka kući, maštala sam o mirisu novog koji mi je uvijek davao volje da preguram sve o šta je trebalo spotaći se, pasti, otresti prašinu sa koljena i nastaviti.

Stigla sam. Marka sam zatekla u kuhinji. Spremao nam je večeru. Mahnula sam mu i viknula da sam stigla.

– Jesi li dobro putovala? Nisam smio da te zovem. Plašio sam se da te ometam u vožnji. Vidio sam da je nevrijeme. – reče zabrinuto.

– Sve je u redu. Bitno je da sam stigla. Mada, bilo je gadno, posebno uz jezero. Auto mi je proklizavao pod naletom vjetra.

– Dobro je, sad je gotovo. Spremio sam nam nešto da prezalogajimo, pa možemo da gledamo neki film, šta kažeš?

– Slažem se, dobro će mi doći – odgovorila sam. U svakom slučaju mi je odgovaralo da ćutim.

Otišla sam u kupatilo da dam sebi malo mira. Ispljuskala sam lice hladnom vodom. Udahnula sam duboko i izašla. Večera je već bila na stolu. Jela sam lagano. Pohvalila sam obrok i zavalila se udobno na kauč. Navukla sam ćebe do brade i zurila u ekran. Film nisam pratila. On je zaspao za dvadeset minuta, pokrila sam ga, ugasila TV i otišla u sobu. Zaspala sam čvrstim snom.

Uplovila sam u novo jutro konfuzna. Nisam bila sigurna da li će mi ovaj put donijeti željno očekivanu promjenu, ili će me sasvim potopiti. Prva kafa, koju sam uvijek pila u tišini, da razbstrim misli, ovog jutra nije mi prijala. Prosula sam pola. Stvari su bile spakovane. Probudila sam Marka koji je otvorio oči uz osmjeh i uzviknuo:

– Danas je dan ,,D’’!

– Jeste – odgovorih uz usiljeni smješak.

Primjetila sam da je mamin medaljon ostao na stolu, te ga uzeh kako ga ne bih zaboravila. Bio je druga polovina, nekada, cijelog medaljona. Nikada nisam saznala šta se desilo sa drugom polovinom. Stavih ga u tašnu, umotah crveni šal oko vrata i zakoračih preko praga. Ispred me čekao Marko, nestrpljiv.

– Idemo li? – upita, teško prikrivajući nervoznu promjenu tonaliteta u svom glasu, iako je bilo evidentno da sam krenula.

– Idemo – kratko odgovorih, ne želeći da govorim više.

Pogledah još jednom na unutrašnjost stana u kojoj smo ostavili deceniju zajedničkog života. Odjednom su to postali zidovi ispunjeni vazduhom i namještajem. Ništa više od toga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: